Oświadczenia woli w prawie pracy

Zgodnie z art. 300 kodeksu pracy, w sprawach nieuregulowanych przepisami prawa pracy stosuje się odpowiednio przepisy kodeksu cywilnego. Na podstawie tej delegacji zastosowanie znajdują przepisy k.c. dotyczące m.in oświadczeń woli pracodawcy i pracownika, gdyż w prawie pracy odrębnych regulacji tej materii brak. Dlatego też wszelkie oświadczenia woli związane ze stosunkiem pracy należy interpretować zgodnie z zasadami wynikającymi z kodeksu cywilnego. Taka sytuacja następuje także wówczas, gdy jedna ze stron stosunku pracy składa drugiej oświadczenie o wypowiedzeniu umowy o pracę lub inne oświadczenie woli dotyczące stosunku pracy. W jednej ze spraw rozstrzygniętych wyrokiem Sądu Najwyższego, pracownik złożył pracodawcy ofertę rozwiazania stosunku pracy za porozumieniem stron i określił w swym oświadczeniu termin, w którym porozumienie to może zostac zawarte. Sąd Najwyższy uznał, iż oświadczenie pracownika stanowi ofertę, do ovceny której należy stosować art. 66 § 1 kodeksu cywilnego. Zgodnie z tym przepisem termin zawarty w ofercie, a określony przez oferenta, wiąże obie strony. Dlatego też Sąd Najwyższy orzekł, iż:

Jeżeli pracownik w piśmie zawierającym ofertę rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron oznaczył datę tego rozwiązania, to następuje ono tylko w przypadku złożenia przez pracodawcę do tego czasu oświadczenia woli o przyjęciu oferty (art. 30 § 1 pkt 1 kp w związku z art. 66 § 1 i 67 kc).

Zatem jeżeli pracodawca pozytywnie ustosunkował się do złożonej oferty po upływie terminu określonego przez pracownika, pracownik może uchylić się od swojego oświadczenia woli powołując się na upływ terminu, w którym jego oferta była wiążąca.

Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 14 września 1998r., sygn. I PKN 315/98, opubl. Monitor Prawniczy 1999/12 str. 51

Michał Włodarczyk

Radca Prawny

Zajmuje się sprawami osób fizycznych jak również przedsiębiorców. Posiada rozległe doświadczenie w poradnictwie w sprawach życiowych osób fizycznych jak również profesjonalnych problemów prawnych przedsiębiorców. Bazując na swoim doświadczeniu skutecznie doradza w sprawach osób fizycznych jak i przedsiębiorców zawsze dbając o praktyczną stronę problemów prawnych z jakimi zwracają się do niego jego klienci.